Projekt: Vision-system med raspberry PI/python

Efter att ha suttit och grejat lite med arduinon och kommunikationen mellan den och min win10-dator och C#-program så funderade jag på hur jag skulle kunna göra något vettigt med detta. Samtidigt håller jag på med en arbetsuppgift där ett processövervakningssystem ska moderniseras. Uppgiften är i princip att hitta en lösning med en videokamera som streamar i realtid till en skärm som en operatör övervakar och inspekterar från.

Tankarna landade på en Raspberry Pi-kamera efter att ha sonderat utbud och olika standarder kameraövervakning, inspelning mm.

En nackdel med en raspberry pi i detta sammanhang är dock kompetens och tillgänglighet vid förvaltning och felsökning över ett längre perspektiv. Man kan även fundera kring olika säkerhetsaspekter, både vid drift och under utvecklingsfasen – ofta har man olika nätverk med olika säkerhetsnivåer och beroende på verksamhet så kan det finnas vissa IT-säkerhetsfrågor att beakta, särskilt för enheter som har inbyggda trådlösa kommunikationsmöjligheter vilket en rasberry har (blåtand och wifi).

Då jag själv inte har provat detta tidigare så hade jag inte riktigt på fötterna att sälja in det, på arbetsplatsen blir det troligtvis en färdig lösning med möjlighet till att köpa in support vid behov eller där man kan utgå ifrån att det finns reservdelar. En vinst hade varit dels inköpskostnaden, men även att kunna utveckla konceptet för att innehålla olika sorters bildanalys mm.

Men jag blev så klart nyfiken, så för att stilla nyfikenheten så blev min lösning att skaffa mig en kamera-modul till min egna raspberry pi (modell 3B). De senaste dagarna har jag börjat återbekanta mig med raspbian som operativsystemet heter samt python-syntaxen som skiljer sig lite från den C#-syntax jag arbetat mer med under det senaste året.

Nästa steg blir att ansluta kamera-modulen till Pi:en och 1) ta en still bild och 2) spela in en video. Steget efter det blir troligtvis att göra detta tillgängligt över nätverket, t.ex. från mobilen. Jag skulle vilja prova möjligheten att använda denna lösning som övervakningskamera i köket där vi stänger i katterna om natten, för att se vad för hyss de hittar på när vi inte ser. Skulle det kunna gå att via kameran få en larmsignal som indikerar att en katt varit på lådan och det behöver rensas? Skulle man kunna logga kattlådeaktiviteten och göra en sorts SPC-lösning där vi kan hitta grovt avvikande beteenden i deras rutiner? Kanske tidigt identifiera hälsobekymmer genom uppmärksamma förändrat beteende? Likt en sorts condition-monitoring eller predektivt underhåll? Ja… möjligheter är många. Som vanligt blir utmaningen att inte hitta på något nytt spännande projekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.