Proof of concept – kameraövervakning

Tog tag i det hela och anslöt den lilla kameran till raspberryn och snart hittade jag några kodexempel för att ta min första bild samt spela in den första videosnutten vilket fungerade bra. Dock så är det helt utan egentligt interface när man kör från kodraden. Man får helt enkelt i terminalfältet man skriver i på förhand berätta för programmet hur länge den ska spela in. Jag får nog lära mig att göra ett grafiskt interface på något vis i python.

Iallafall, min tänkta applikation att 24/7 sända kamerans innehåll till en skärm verkar fungera ypperligt, iaf enligt detta korttidstest. Mitt proof of concept startar automatiskt programmet som skapar en ”preview” i helskärmsläge på den anslutna monitorn. I det här försöket har jag dock valt att automatiskt stänga ner programmet efter 60 sekunder så att jag kan använda raspberryn till något annat också. Startup-tiden är acceptabel skulle jag säga och bildkvalitet trots mitt dåligt belysta rum är över förväntan.

Kvalitet

Jämfört med min webcam så tycker jag att ljuset känns bättre. Kan det vara dynamisk ”range” (?) som är bättre. Alltså, svart är mer svart och ljust är mer ljust. Upplösning och bildhastighet är lika och logitech-kameran var inställd på att prioritera exponering.

En påtaglig skillnad är hur bred vinkeln på det som fångas är, webcam:en får med mer runt mig medan det istället känns inzoomat med rpi-cam. Det finns säkert några riktiga termer för det här, men det är inte riktigt min hemmaplan. Än.

Crontab kör det här python-scriptet vid uppstart.

Hittade en lösning som verkar enkel för att skapa en webserver dit kameran livestreamar och som kan anslutas till med valfri enhet på samma nätverk (och med lite mer pyssel även ut på internet). Ska utforska detta också, så kanske jag får till kattövervakningen till någon del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.